Nova dijagnoza

Tačno prije 2 sedmice sam dobila novu dijagnozu. Čekala sam da mi se sve to malo ‘slegne’ i da osmislim plan za dalje, šta mogu da promijenim a šta mogu da ostavim na istom.

Iako su mi hormoni štitnjače bili u redu i iako izbjegavam gluten više od pola godine, i dalje sam osjećala neki bezrazložni umor, naročito nakon obroka. Onako – jednu potrebu da malo odspavam. I neki užasan bol u mišićima, trenirala ili ne. U svemu tom sam opet nekako imala 64kg i osjećala sam da gubim kontrolu nad svojim tijelom i da se nešto dešava.

I dešavalo se – nova dijagnoza je inzulinska rezistencija, nešto poput opomene pred dijabetes tip 2. Iskreno, i očekivala sam da je to u pitanju pa me dijagnoza nije previše pogodila. Svakako imam par hormonskih stanja, plus PCOS koji uz sebe veže inzulinsku rezistenciju tako da me nije previše iznenadilo.

Šta se promijenilo u zadnje 2 godine? Jer prije neke 2 godine nisam imala problema sa regulisanjem šećera?

Eee – dobila sam 10 kg, i kako izbjegavam gluten – moja ishrana se temelji na mnogo voća, riže ili krompira. Na rižinom brašnu. Dakle, iako te namirnice ne sadrže gluten, sadrže mnogo šećera (UH) sa kojim moje tijelo ne može da se izbori.

Insulinska rezistencija je samo jedan dio problema koji se naziva metabolički sindrom ili čak može da bude i njen uzrok (problemi idu jedan uz drugi). Metabolički sindrom povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ukoliko imate povišen šećer, obim struka veći od 80cm ako ste žena ili 100cm ako ste muškarac, povišene trigliceride – patite od metaboličkog sindroma. Ja trenutno imam samo povišen inzulin nakon obroka, i to je otkriveno u pravi čas – dok se nisu razvile neke komplikacije.

Šta se u stvari dešava u mom organizmu nakon što jedem i zašto ne mršavim?

Recimo da ja ujutru doručkujem šaku ovsenih pahuljica bez glutena, pola banane, jabuku i grožđice, sve to sa mlijekom i cimetom. Nakon takvog obroka, jer imam rezistenciju na inzulin, u mom tijelu šećer luduje narednih par sati, i moje tijelo luči inzulin da bi regulisalo taj šećer. Međutim, kako sam rezistentna (otporna) na inzulin, ćelije moga tijela ne reaguju na izlučeni inzulin pa luče još inzulina. I zato se ja osjećam pospano i umorno jer moje tijelo radi mnogo više nego što je potrebno i napreže se da smanji šećer u krvi.

I onda dođe vrijeme za prvu užinu i ja pojedem jabuku. I onda sve ‘jovo-nanovo’ – šećer skače, luči se novi inzulin, a ja nisam snizila ni prethodno izlučeni inzulin. I onda sam opet umorna.

I onda dođe vrijeme za ručak – na meniju meso, povrće, salata i RIŽA. I idemo opet… Inzulin ‘bukti’ u mom tijelu a ja jedva čekam da padne noć da legnem da spavam, jer se osjećam tako umorno…

I sat ili dva nakon ručka ja imam užasan napad gladi! Samo da mi je neka čokoladica ili možda banana ili šaka grožđica… Pao mi je šećer 🙂

I zaista – pao mi je šećer! Hrana sa puno UH brzo podiže nivo šećera u krvi i zatim ga brzo i obara – i otuda napadi gladi. I tako ja 4-5 puta u toku dana jedem a inzulin u krvi ostaje konstantan, tj uvijek ga ima – i zato NEMA MRŠAVLJENJA 😦

Šećer nikoga ne drži sitim dugo i ne drži sitim stabilno. A pogotovo ne ljude poput mene koji su rezistentni.

Kako se sad iz ovoga razvije dijabetes tip 2?

Pa razlog je u stvari vrlo jednostavan. Dijabetes tipa 2 se razvije kada se tokom mnogo godina unose namirnice koje podižu nivo šećera u krvi a to hronično prevazilazi količinu šećera koja je potrebna za rad mišića. Ovo tjera tijelo da postepeno stvara sve više i više inzulina kako bi opet spustilo šećer u krvi. Sa vremenom tijelo više nije u stanju stvarati dovoljno inzulina da smanji šećer, šećer u krvi ostaje hronično visok a pacijent dobije dijagnozu dijabetesa 2.

Inzulinska rezistencija je štetna iz više razloga. Ne samo da dovodi do razvoja dijabetesa 2, nego uzrokuje i debljanje (jer inzulin poručuje tijelu da skladišti mast), i daje tijelu signal da treba zadržati tečnost, što dovodi do otečenosti i visokog pritiska. Nijedno, složićete se, nije dobro.

I šta dalje? Ima li lijeka?

Doktor mi je dao izbor – da jedem kao do sada i da mi prepiše lijekove za snižavanje šećera u krvi (Metformin). Ili da ograničim unos UH i da promijenim ishranu i da mi ona postane životni stil.

I ja sam naravno izabrala drugo 🙂

Već 2 sedmice se hranim isključivo na paleo/primal ili lchf način. Dakle, unosim dnevno zdravih masti i proteina koliko mi srce želi (do sitosti, dakle nema prejedanja) a UH u ograničenom broju. Meni je preporučeno 70g UH dnevno, ali ja sam u prosjeku u zadnje 2 sedmice konzumirala oko 50-60g dnevno. Većinom za doručak – tada jedem i mliječne proizvode, i prva užina mi je voćka (samo jedna!), za ručak povrće i meso i jednom sedmično grašak ili pasulj, u ograničenim količinama. Druga užina su mi isključivo orasi, lješnjaci ili šaka suvog kikirikija (jer ima dosta UH pa ne smijem više) a večeram isključivo proteine.

I znate šta – mnogo sam bolje. Izgubila sam i na težini pa sam morala i da značajno smanjim količinu hormona T3 koji koristim za štitnu žlijezdu. Osjećam se poletnije i lakše, imam više energije. Treniram redovno kao i uvijek, samo što sada osjetim da imam više snage.

A imam i više nade i optimizma i mislim da tek sada počinje moj oporavak i da sam otkrila recept za bolji i zdraviji život. A isto želim i vama.

Kako mi je ova ishrana nešto novo i imam još mnogo da učim, mnogo su mi pomogla naredna 2 bloga:

http://www.vitkigurman.com/

http://istineilaziohrani.blogspot.com/

Oba bloga pišu žene, prvi Maja a drugi Anita i vjerujem da bi odgovorile na sva vaša pitanja. Mnogo im hvala na odličnim blogovima i na onome što rade.

10 thoughts on “Nova dijagnoza

  1. Ajme.. stvarno si se nagnjavila, ali mi je jako drago da je sve otkriveno u pravi čas i da se nije stiglo zakomplicirati, tko zna koliko bi onda vremena bilo potrebno da se popravi. Držim ti fige da sad konačno sve sjedne na svoje mjesto!

    Što se tiče LCHF-a, molim te da nas redovito izvještavaš o tome i uvodiš u svoj ritam jer mene osobno, a vjerujem da ima još ljudi, to jako zanima. Već dva mjeseca istražujem o tom načinu prehrane i samo sam dobre stvari čula, moj jedini problem trenutno su financije i to se trudim nekako iskemijati da se ipak uspijem što prije prebaciti na LCHF, jer mislim da mi može donijeti samo dobre stvari, ali onda to želim napraviti kako treba, iz tog razloga još uvijek nisam ništa konkretno poduzela, osim čitanja bloga “Istine i laži o hrani” i ostalog informiranja.

    Moja prva kontrola štitnjače, nakon tri mjeseca uzimanja lijeka, je pokazala idealne rezultate, a isto tako i razina željeza u krvi. Rečeno mi je da se držim propisane doze, te jednom godišnje napravim kontrolu hormona. Naravno da me to razveselilo, no problem je i dalje što se ne osjećam baš poletno i puno energije, i što me i dalje umaraju i neke ne toliko zahtjevne fizičke aktivnosti. Unatoč tome, neke pomake ipak vidim, i vjerujem da će biti još bolje, samo svom tijelu trebam dozvoliti da se “probudi”, a i pomoći mu.

    Puno vremena u danu nažalost provedem u sjedećem položaju, pred kompjuterom, često zanemarujem rekreaciju i kretanje zbog obaveza i posla, što u kombinaciji sa ne baš najkvalitetnijom prehranom sigurno ne može davati dobre rezultate. Da imam još lošiji metabolizam i da sam sklonija debljanju, imala bih 3 tone.
    LCHF mi je želja jer vjerujem da bi mi puno koristila takva prehrana i da bih se bolje osjećala, a u kombinaciji s treniranjem kojem se pomalo vraćam u zadnje vrijeme, čim sam osjetila višu razinu energije, vjerujem da bih se osjećala puno lakše i poletnije, a i povremene loše reakcije na neku hranu (a još uvijek nisam otkrila koju!) bi sigurno nestale i prestale me mučiti. A kad bi to došlo na svoje, vjerujem da bi mi bilo lakše skinuti i taj višak kg koji osjetim i kojeg se želim riješiti. Na žalost, ne ide mi u prilog što su financije ovdje najbitniji faktor, tako da još uvijek nisam u mogućnosti sama kreirati svoj jelovnik i držati se njega, ali vjerujem da se sve da nekako, barem u nekoj mjeri, pa ću to sigurno pokušati što prije.

    Javljaj nam se što više, drago mi je da se bolje osjećaš, i želim ti da ovaj put konačno to bude to! 🙂

    • Hvala ti Hana na dugom i predivnom komentaru 🙂

      Trudiću se da pišem redovnije i da kačim slike recepata i hrane, i da pišem kako se osjećam i kako izgledam naravno. Ja sam dugo ‘mjerkala’ lchf prehranu ali nisam mogla da prelomim, jer iziskuje mnogo odricanja. Ja sam svakako alergična na gluten i kukuruz, ali mi je nekako najteže padalo što se moram odreći voća.

      E sada – to je moja greška. Lchf jeste low carb a ne no carb, tako da određenu količinu UH mogu pojesti – dakle, dozvoljeno je voće. I tako jedan dan jedem nar, drugi grejp, treći kivi itd. Bananu svakih 10 dana, i uživam u tom okusu – a onda treniram 🙂

      Obećavam da ću pisati i veselim se što ću imati druga u svemu tome, tj tebe 😉

  2. Jedinu stvar koje se dosledno drzim od kad sam bila na makrobiotici (a nje sam sam okanula zbog nediscipline,jer mi je bilo bolje,pa sam pocela da jedem i jaja i mlecno) je to sto ne jedem secere ( znaci unosim ih kroz drugu hranu,ali ne u njegovom osnovnom obliku-secer iz secerne repe). Jednostavno,posle toliko godina nekozumacije,sve sto ga sadrzi je meni OTUŽNO slatko…ponekad iz kurtoazije pojedem negde neki zalogaj kolaca,pa tutnem ostatak muzu u ruke. Cokoladu, ne pamtim…uzasan mi je njen ukus ..to je sve posledica ODVIKNUTOSTI od secera. Kad mi “padne” secer,uzmem suvo grodje, smokve,suve sljive,urme…vec posle nekoliko zalogaja koje sam DUZE ŽVAKALA,ta zelja za slatkim potpuno nestane. Jer suvo voce su SLOZENI ŠECERI i nemaju taj nagli skok,ali nemaju ni nagli pad insulina u krvi)…Eto,toliko o secerima iz mog iskustva. Ti guraj svoje…slusaj telo….i verujem da je svaki organizam idividua za sebe. Samo se mora pronaci ono sto je dobro za nas i ono sto nije.

  3. opet si me preduhitrila, a taman sam htela da ti posaljem linkove za majin i anitin blog 🙂 elem, i ja sam alergicna na gluten ali ja sam se odmah presaltovala na lchf. rezultati: idealna tezina, puno energije plus idem u teretanu jer zelim da nabacim malo misica za leto. ja sam vec 5 meseci na tom rezimu. u pocetku ce ti biti malo kriza za secerima ali to posle prodje i kako vera kaze, ostaje ti neki otuzan ukus u ustima od njih. voce i dalje jedem ali vrlo umereno a pirinac i krompir samo 2,3 puta mesecno 🙂

  4. Drage cure, ja isto pomalo koketiram sa lchf…srećom, ja uz hashija nisam nikada imala problema sa težinom (imam ga nekoliko godina), ali svakako zbog zdravlja i izbjegavanja budućih mogućih problema želim raditi na tome. S obzirom da sam iz ne znam kojeg razloga na ovom režimu prehrane (kojeg se držim cca 70%) non stop gladna, ne znam u čemu je problem? Trenutno dojim, pa je možda do toga, ali bi volila nabaciti koje kilo da mi se organizam ne iscrpi previše, čeka me još 3 mjeseca isključivog i još nekoliko mjeseci dojenja uz dohranu. Ono što bi vas zamolila je da napišete što i koliko jedete, npr. kako izgleda vaš dnevni meni, jer ja naprosto nemam baš puno ideja…posebno za doručak, ručak ok, različite kombinacije mesa i povrća, dodam ja i krumpira, večeru nekako sklepam, ali doručakk…nemam pojma što osim jaja i slanine, ne mogu to svaki dan! a u međuvremenu non stop nešto grickam…

    • Ja bih ti za doručak preporučila šejk – ubaciš mlijeko/jogurt, šaku malina ili nekog drugog bobičastog voća, malo špinata, staviš šaku brašna od orasa ili nekog drugog koštunjičavog voća, dodaš cimet ili šta već voliš. Možeš i steviju da zasladiš. Eksperimentiši 🙂

      Ja često blendam tikvicu /da, sirovu!) i dodam kivi i jogurt i meni to bude mljac, stavim još cimet ili klinčić i super 😀

  5. nekako mi sve to primamljivije zvuči u kombinaciji sa rižinim pahuljicama i bez špinata :-), međutim neki preporučuju da ne bi smjeli nikakve žitarice, a meni to zaista teško pada…ne mogu se odreći riže :-(…

  6. Kakvi su ti bili nalazi kada ti je postavljena dijagnoza? Sigurno si radila glukozu i insulin u krvi pod opterećenjem od 75g glukoze…

  7. Malo sam čitala Vaš blog i super su mi postovi, ali su mi nele stvari malo nejasne… koliko Vi točno ugljikohidrata smijete unijeti dnevno? U porcijama. I postoji li velika razlika u tome pojedem li voćku ili čašu jogurta ujutro ili navečer? Moram priznati da se ne bavim nekom intenzivnom tjelesnom aktivnošću, ali laganom da. A ginekolog mi je dijagnosticirao inzulinsku rezistenciju i otada mi nitko, pa ni on nije znao reći što točno smijem jesti pa sam prvu godinu i pol nakon dijagnoze provela na zobu i smoothijema sa voćem i medom, nakon kojih sam non stop bila gladna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s